Hoppa till sidans innehåll

Tore Svensson har lämnat oss

07 JUL 2022 19:24
MOK´s eldsjäl Tore Svensson har lämnat oss.
  • Uppdaterad: 07 JUL 2022 19:24

MOK:s grundare och vår eldsjäl Tore Svensson har lämnat oss.

År 1938 valdes orienteringssektionen in i Målilla GoIf där Tore var med från början. Sektionen fick varje år en summa som de skulle ha till ersättning för tävlingarna de åkte på. År 1958 fick sektionen avslag på sina 200 kronor och orienterarna blev arga över detta. De bestämde att bilda en egen förening.

Den 6 februari 1959 bjöd Tore in till första mötet vid hobbylokalen på Dahlsbacken. Tore hade satt upp lappar i Målilla för att locka med sig fler personer. 23 personer kom till första MOK-mötet och Tore valdes till ordförande. Tore fixade så första tävlingen gick vid Hyggelsebo 1960. År 1961 väljer Smålands Skogskarlars klubb Tore som MOK:s första skogskarl. Under början av 1960-talet var Tore  ute och letade efter en klubblokal. En söndagsmorgon 1964 hade klubben långpromenad som Tore ledde. Det var då de hittade torpet Horvan i Hagelsrum. Diskussionen gick runt om att flytta stugan till Målilla. Sagt och gjort Tore tog initiativet och köpte stugan av Einar för 450 kronor. Tore kontaktade kommunen och de hittade en perfekt plats att ha stugan på. År 1965 började arbetet med att montera ned stugan och Tore var ansvarig över det hela. Han tog bilder och dokumenterade allt noga. Tore som arbetade på Tallo fixade alla möbler gratis till klubben. År 1970 fick MOK veta att de skulle arrangera SM i orientering 1975. Tore satt även med i den sektionen som ledare och han arbetade dag som natt för att få till ett bra Sm. Tore var ungdomsledare och körde på alla ungdomar till alla tävlingar. Han utbildade även nya ledare. Tore såg till att alla pengar som kom in gick till nytta. MOK-stugan byggdes ut 1973 som Tore såg till.

Tore lämnade ordförandeposten 1977 men fortsatte att vara aktiv inom föreningen. Första elljusspåret byggdes 1979 och Hesjöbacken under 1980-talet som Tore Invigde. År 1980 började MOK med årets MOK-unge som Tore kom på. Han kostade på detta för egna pengar och bad Bengt Nilsson göra trollfigurerna som skulle delas ut.

Tore var med när tredje utbygget av stugan skedde 1989 och han blev klubbens lilla vaktmästare. Tore var duktig på text och att rimma där han satte ihop roliga minnen från föreningen under jubileumsåren och när klubben fyllde 50 år höll han tal vid Skeppet. Tore drog sig tillbaka på grund av åldern men han älskade att sitta vid MOK-stugan och blicka ut över allt som han åstadkommit. Tores sista önskan 2022 när han bodde på ålderdomshemmet i Hultsfred var att han ville bussa ned hela avdelningen som han bodde ihop med till Mok-stugan där de kunde sitta och fika som Tore ville bjuda på. Detta blev aldrig av då Tore blev dålig under våren och somnade in 28 juni 2022.

Tack för att du byggde upp vår förening! Tore Svensson 1927 – 2022.

Nedskrivet av Linus Karlsson

  

Skribent: Gunnar Karlsson
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Målilla OK - Orientering
Doktorsvägen 11
57774 Målilla

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: kerstin.lm.karlsson@...

Se all info